FOS certificaat voor staand want visserij

Afgelopen week heeft de Coöperatieve Visserij Organisatie het ‘Friend of the Sea’ (FOS) keurmerk behaald voor de staand want visserij. Het FOS certificaat geldt voor de soorten tong, tarbot, griet, schar en kabeljauw. FOS bestaat sinds 2007 en heeft tot doel het marine ecosysteem te beschermen en te behouden door middel van een certificeringprogramma voor visserij en aquacultuur.

FOS bevat voor visserij voornamelijk criteria op het gebied van het visbestand, de impact op het ecosysteem, selectiviteit van de visserij, de mate waarin de visserij voldoet aan wet- en regelgeving, management (visserij, afval en energie) en sociale aspecten. Een onafhankelijke certificerende instantie bekijkt vervolgens hoe de visserij scoort ten opzichte van deze criteria en de totaalscore bepaalt uiteindelijk of het certificaat wordt toegekend. De CVO staand want visserij is beoordeeld door Bureau Veritas. Voor tong, tarbot, griet, schar en kabeljauw geldt dat het FOS certificaat is behaald inclusief een aantal aanbevelingen op het gebied van discards monitoring, het berekenen van de carbon footprint en certificering op het gebied van sociale omstandigheden op de werkvloer. Het FOS certificaat heeft als voordeel dat vrijwel de gehele vangst van deelnemende staand want vissers gecertificeerd is. De kosten voor het behalen en behouden van FOS zijn relatief laag in vergelijking met MSC.   

Alle staand want vissers die lid zijn van een PO die lid is van CVO kunnen deelnemen aan het FOS certificaat. Deze schepen zullen zeer binnenkort een brief krijgen met een deelnameformulier. Na het invullen en inzenden van dit deelnameformulier krijgen de deelnemers het FOS certificaat thuisgestuurd en wordt hun naam vermeld op de deelnemerslijst op deze website. Vanaf dat moment is het mogelijk om vis onder het FOS label aan te landen..

Het project “Friend of the Sea staand want” is een initiatief van de Coöperatieve Visserij Organisatie en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) en het Ministerie van Economische Zaken ter investering in een duurzame visserij.

 Zie ook het rapport van de FOS certificering staand want