Gecertificeerde vis

CVO streeft naar een duurzame beroepsvisserij door:
1)     zich in te zetten voor het certificeren van visserijproducten met internationaal erkende duurzaamheidslabels, zoals de Marine Stewardship Council (MSC).
2)     actief te zijn in de afzetbevordering van gecertificeerde vis van de aangesloten PO’s.

MSC

De Marine Stewardship Council (MSC) is een internationaal, onafhankelijk keurmerk dat garant staat voor een goed beheerde, duurzame visserij. De criteria die MSC stelt aan een duurzame visserij besteden aandacht aan (1) de toestand van het visbestand, (2) de effecten van de visserij op het ecosysteem en (3) het beheer. De beoordeling van deze criteria vindt plaats door een onafhankelijke derde partij. Deelname aan het proces is vrijwillig en op initiatief van de visser.

Een MSC certificaat geldt voor een bepaalde combinatie van vissoort, vistechniek, maaswijdte en vangstgebied, een zogeheten UoC (Unit Of Certification). De UoC wordt door de certificerende instantie langs de verschillende criteria van de MSC standaard gelegd en beoordeeld. Alleen als de beoordeling boven een bepaalde grens uitkomt ontvangt de visserij het MSC certificaat. Gelijktijdig met het certificaat ontvangt de visserij nog een aantal verbeterpunten, de zogenaamde condities. Deze condities dienen er toe om te verbeteren op die criteria van MSC waar de visserij lager op heeft gescoord. Jaarlijks komt de certificerende instantie langs om de voortgang op deze verbeterpunten te bekijken. 

Het beoordelingsproces bestaat uit verschillende stappen, waarbij veel ruimte wordt geboden aan de input van verschillende belanghebbenden. Het proces kan 1 tot enkele jaren in beslag nemen. MSC-gecertificeerde vis is te herkennen aan het logo op de verpakking en is onder andere verkrijgbaar bij detailhandel of supermarkt. Het keurmerk handelt alleen over wilde vis en omvat (nog) geen gekweekte vis. Na vijf jaar gebruik te hebben gemaakt van het MSC certificaat moet de visserij opnieuw een beoordeling doorlopen.

Momenteel zijn er 12 visserijen in Nederland MSC gecertificeerd. Drie van deze certificaten zijn aangevraagd en verkregen door de CVO. Het gaat om de volgende visserijen:

Visserijtechniek Maaswijdte Vissoort Vangstgebied Datum certificaat Meer informatie
1 Staand want * 90-100 mm Tong ICES IVb en IVc, inclusief kustzone 24-11-2009 MSC staand want
2 Twinrig,   outrig, flyshoot Twinrig/outrig   80mm+, Flyshoot 100mm+ Schol,   Tong ICES IVa, IVb, IVc 20-12-2012 MSC twinrig, outrig, flyshoot


* Het MSC certificaat voor staand want is gestopt per november 2013, omdat de kosten voor behoud en hercertificering te hoog werden voor de aangesloten groep vissers.

Ook zijn er nog visserijen die midden in de beoordelingsprocedure zitten.

Meer informatie MSC

MSC algemeen
Stappen in het beoordelingsproces van MSC
Overzicht Nederlandse MSC certificaten
CVO MSC traject garnalenvisserij

europees-visserijfonds-investering-in-duurzame-visserij